BENOR (BElgische NORm) is een merk eigendom van hetNBN (Het Bureau voor Normalisatie). Het geeft aan dat de brandblusser in overeenstemming is met de Belgische norm (NBN). 

Een fabrikant die een BENOR-keurmerk wil, moet hiervoor regelmatig een interne en externe controles laten uitvoeren. Niet alle bedrijven willen of kunnen zich dat veroorloven.  

Ben ik verplicht een brandblusser met BENOR keuring te kopen?

Of je een BENOR gekeurd toestel nodig hebt, is moeilijk te bepalen. Voor privé-gebruik is BENOR geen verplichting, al geeft het je wel een grote extra zekerheid met betrekking tot de kwaliteit van de brandblusser.

In een professionele context zal via jouw verzekering en/of brandweer-audit bijna altijd gevraagd wordt om brandblussers met BENOR-label te installeren. Dat garandeert immers de kwaliteit en controleerbaarheid van de brandblussers. Om die reden gebruiken warenhuisketens die zelf brandblussers verkopen vaak niet hun eigen blustoestellen voor hun brandbeveiliging. Twijfel je? Neem dan een brandblusser met BENOR-label! Zo ben je 100% zeker dat je door een eventuele keuring geraakt.

Controleer hiervoor zeker je brandverzekering!

Wie staat in voor de normering?

Apragaz staat in voor de controle en certificatie van de blusapparaten en het toekennen van het BENOR-merk. Bij dit proces horen 2 belangrijke controleprocessen:

  • Via interne controle zorgt de fabrikant voor een constante kwaliteit en belooft zich te blijven inspannen voor een groeiende kwaliteit van alle geleverde producten;
  • Met een externe controle door een derde partij wordt bevestigd dat de kwaliteit van de producten aan de norm voldoen.

Welke brandblussers voldoen aan de normen?

Bij firediscounter.be kan je terecht voor zowel BENOR als niet-BENOR gekeurde brandblussers, zodat iedereen voor zijn situatie iets geschikt kan vinden.

Onze draagbare brandblussers voldoen verder aan de volgende normen:

  • Indien van toepassing: BENOR, uitgereikt door Apragaz
  • De Europese normen EN3 en CE
  • ISO 9001:2000-normen, uitgereikt door ABS (Quality Management System)
  • ISO 14001:2004 normen, uitgereikt door TUV (Environmental Quality System)
  • OHSAS 18001 (Occupational Health & Safety), uitgereikt door EBETAM (MIRTEC)
  • Marine-goedkeuring: indien van toepassing

Alle relevante normeringen en goedkeuringen staan steeds duidelijk aangegeven per productpagina.

Keurmerken benor